Cybercriminaliteit en verzekeren…

In het verleden publiceerden we een artikel over onderbelichte risico’s voor het MBK. Eén van die risico’s is het ‘cyberrisico’. Enerzijds een hot item, anderzijds een thema dat meer aandacht verdiend wanneer het gaat om het afdekken van de risico’s ervan.

De Wet Datalekken, de AVG en het cookiebesluit zijn allemaal maatregelen voor verregaande privacybescherming. Maar waar de regelgeving toeneemt is cybercrime voor criminelen nog altijd een interessante bron van inkomsten.

Afspraak maken? 

Marnix Ykema - NL Actief Sportschoolverzekeringen

Neem contact op

085 - 006 99 85

Maandag t/m vrijdag, 08:00 - 17:30 uur

credit-card-1591492_1920.jpg

Wat is cybercrime?

Criminelen maken bij deze vorm van criminaliteit gebruik van het digitale netwerk. Door in te breken op een computer, telefoon of een compleet netwerk van een organisatie proberen zij grote sommen geld buit te maken en/of een bedrijf schade toe te brengen.

Het doel van cybercriminelen is divers: van het protesteren en mobiliseren van mensen tot het af persen van bedrijven om zo geld te verdienen.

De vormen van cybercrime

Even divers zijn de vormen van cybercrime. De 10 meest voorkomende varianten zijn:

  • Cyberafpersing
    Zodra hackers toegang hebben tot het digitale netwerk starten zij met het afpersen van de organisatie of een persoon. Toegang tot de computer(s) of telefoon(s) is weer mogelijk zodra er geld betaald is.
  • Cyberstalking
    Deze vorm van cybercrime komt vaak voor bij individuen: via digitale kanalen wordt het doelwit stelselmatig lastiggevallen.
  • Phishing
    Phishing is een vorm van cybercrime die we steeds vaker zien: via een valse e-mail of website wordt gevraagd naar persoonlijke gegevens. Internetcriminelen kunnen dit ook vanuit een bestaande bedrijfsnaam doen.
    Tip: vaak kun je de foute link zelf al herkennen. Klik niet op de link, maar ga hier met je cursor opstaan (zonder te klikken!). In de meeste gevallen verschijnt er dan een webadres in je browser. Vaak is direct zichtbaar dat de link niets te maken heeft met de zogenaamde afzender.
  • Malware
    Malware is een verzamelnaam voor schadelijke software. Door de computer te besmetten met malware kunnen criminelen toegang krijgen tot de computer en bestanden vergrendelen. Een bekend voorbeeld van malware is het virus. Een virus is een computerprogramma dat zich in een bestand op de computer nestelt. Er kan informatie op de computer verspreid worden of gebruik van de computer is helemaal niet meer mogelijk.
  • Password cracking
    Criminelen achterhalen wachtwoorden om vervolgens in te breken op een computer, telefoon en/of netwerk.
  • Botnet
    Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde computers die aangestuurd worden door een centrale server. Een internetcrimineel koopt toegang tot dit netwerk en kan automatisch opdrachten uitvoeren.
  • Defacing
    Bij defacing veranderen cybercriminelen de content: bijvoorbeeld door de homepage van een website aan te passen.
  • Identiteitsfraude
    Deze vorm van cybercrime kan bij zowel individuen als bedrijven voorkomen. Internetcriminelen gebruiken iemands identiteit of bedrijfsgegevens om bijvoorbeeld producten of diensten te bestellen, creditcards aan te vragen of illegale activiteiten uit te voeren.
  • Ransomware
    Ransomware is een vorm van cybercrime waarbij bestanden op een computer vergrendeld worden. Wil iemand weer toegang tot de gegevens? Dan moet er, de naam zegt het al, losgeld betaald worden.
  • DdoS-aanval
    Bij een DdoS-aanval wordt de server overbelast met als doel de website of internetdienst onbruikbaar te maken.


bron: www.adfiz.nl

Cyberrisk verzekeren

Omdat cybercrime een vlucht heeft genomen zien verzekeraars een gat in de markt. Als ondernemer is het ook van belang om de risico’s voor cybercrime te inventariseren. En uzelf de vraag stellen of het noodzakelijk is dat u deze risico’s afdekt met een cyberrisk-verzekering. Een cyberrisk verzekering dekt nooit alle risico’s van cybercrime. Meestal kunnen de gevolgen ervan wel met een passende verzekering worden afgedekt.

Neemt u contact met ons op? Dan inventariseren we samen met u de risico’s en onderzoeken of er passende manier is om voor uw bedrijf deze risico’s te verzekeren.

Terug naar Nieuws

cyber-security-3411476_1920.jpg

  • Perfecte dekking
  • Scherpe prijs
  • Professionele begeleiding